Wat is een defibrillator eigenlijk?

Je hebt vast wel eens gehoord van een defibrillator, maar wat is een defibrillator nu eigenlijk precies? Het is een cruciaal apparaat voor wanneer iemand een hartstilstand krijgt. Het is dan wel zaak dat je er zo snel mogelijk bij bent, want hoe langer het duurt, hoe kleiner de kans wordt dat iemand met een hartstilstand kan overleven. Zelf wanneer er een defibrillator in de buurt is. Een defibrillator wordt ook wel aangeduid met AED. Dit staat voor Automatische Externe Defibrillator. Dit is dus een afkorting die eigenlijk aangeeft wat een defibrillator is. 

AED of defibrillator, automatisch of half automatisch

Hoewel een AED automatisch in de afkorting heeft, bestaat er wel een verschil. Er zijn half automatische en vol automatische defibrillatoren. Het verschil is dat de gebruiker bij een half automatische defibrillator zelf de schok moet toedienen door op een knop te drukken. Bij een automatische wordt dit door het apparaat zelf gedaan. Een defibrillator geeft een schok via elektroden die op de borst van het slachtoffer geplakt worden. Dit moet op de huid. Soms moet hiervoor eerst geschoren worden. 

Wat is een defibrilator

Hoe het werkt

Via de elektroden krijgt het hart dan een schok. Die elektrische schok moet ervoor zorgen dat het hart weer op een normale manier gaat kloppen. Bij een hartstilstand is namelijk sprake van een situatie waarin de hartkamers ongecontroleerd geprikkeld worden. In het kort is er dan een hartritme probleem ontstaan, dat weer ontdaan kan worden door een defibrillator. In het kort is dit wat een defibrillator is en wat het doet. Wil je meer weten over wat een defibrillator is en waar je deze kunt vinden? Bekijk dan eens deze pagina