Een commercieel administratief medewerker is iemand die sterk is in de commercie. Je kunt producten en diensten niet alleen mooi presenteren, maar weet ze ook te verkopen aan partijen. Een commercieel administratief medewerker heeft veel doorgroeimogelijkheden. Je kunt aan deze functie komen via een MBO opleiding tot commercieel medewerker binnendienst. Als je langer werkt als commercieel administratief medewerker, kun je doorgroeien tot bijvoorbeeld verkoopleider of accountmanager. Het verschil is dat je dan meer actief bent met de verkoop en niet enkel met de administratie.

Wat je doet

Een commercieel administratief medewerker ondersteunt acties in verkoop en marketing. Als het om klanten gaat, ben je als commercieel administratief medewerker vooral bezig met afspraken maken, adviseren en het afhandelen van service en klachten. Ook zul je commerciële gesprekken voeren. Daarnaast ben je voornamelijk administratief bezig. Bijvoorbeeld door offertes uit te werken en op te volgen, de juiste mensen in te schakelen en het afhandelen van offerte- en ordertrajecten. Je zult om moeten gaan met verkoopinformatiesystemen en met programma’s zoals Word en Excel van MS Office.

Hoe je bent

Een commercieel administratief medewerker is allereerst natuurlijk gek op commercie. Behalve producten en diensten kunnen verkopen, weet je ook om te gaan met mensen. Je communiceert vriendelijk en duidelijk, zowel op papier als mondeling. Creatief denken en oplossingsgericht zijn, behoren ook tot de dingen die een commercieel administratief medewerker nodig heeft. Een stukje verantwoordelijkheid voor je eigen werk en motivatie voor persoonlijke ontwikkeling zijn ook voordelig voor de functie. Service, commercie en persoonlijkheid zijn in drie woorden wat een commercieel administratief medewerker nodig heeft.